Kartka z kalendarza

Miejsce Stalowa Wola

Tytuł WRZESIEŃ

W roku 1793
w Rozwadowie powstała jednoklasowa szkółka parafialna.

Wrzesień 1938 – uruchomienie przy Zakładach Południowych w Stalowej Woli dwóch prywatnych szkół zawodowych: 2-letniej Szkoły Dokształcającej przeznaczonej dla młodzieży pracującej w wieku 16-18 lat i uczniów z hufców junackich oraz 3-letniego Gimnazjum Mechanicznego dla uczniów po 7-klasowej szkole powszechnej. Szkoła miała swoją siedzibę w hali Zakładu Mechanicznego (późniejsze M-2). Pierwszymi kierownikami byli: inż. Henryk Bobé, inż. Tadeusz Stokłosiński i Franciszek Raszka.

1 września 1953 zostało powołane Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Stalowej Woli; funkcję kierownika objął Józef Puskarczyk.
1 września 1953 stalowowolskie Liceum Ogólnokształcące (dziś LO im. KEN) rozpoczęło pracę w nowym gmachu przy ul. Staszica 5, do którego przeniosło się z budynku przy ul. Mickiewicza (odtąd zajmowanego przez PSP nr 2).
1 września 1968 roku Minister Przemysłu Maszynowego powołał Zespół Szkół Zawodowych Huty Stalowa Wola. W jego obrębie znalazły się: Zasadnicza Szkoła Zawodowa dla Pracujących (młodocianych), Zasadnicza Szkoła Zawodowa dla Pracujących (dorosłych), 3-letnie Technikum Mechaniczne, 3-letnie Technikum Ekonomiczne. Nowo powstała jednostka administracyjnie podlegała Hucie.

1 września 1978 roku przy stalowowolskim chórze chłopięcym „Cantus”, założonym i prowadzonym przez Stanisława Steczkowskiego, powstała pierwsza klasa chóralna, prowadzona przez Jerzego Kurza.

1 września 1988 zakończył się strajk okupacyjny w Hucie Stalowa Wola, na którego czele stał Wiesław Wojtas. Głównym postulatem strajkujących była relegalizacja „Solidarności”. Strajk ten w duzym stopniu przyczynił się do zmian ustrojowych w Polsce w 1989 roku.

1 września 1993 powstała pierwsza w Stalowej Woli niepubliczna szkoła średnia: Społeczne Liceum Ogólnokształcące. Założył je Józefat Butryn, wieloletni dyrektor szkół stalowowolskich. Pierwszą siedzibą Społecznego LO był budynek dawnej szkoły przyzakładowej na terenie Elektrowni Stalowa Wola.

1 września 1998 rozpoczęło pracę Samorządowe Liceum Ogólnokształcące w Stalowej Woli. Jego siedzibą stała się część budynku zajmowanego przez PSP nr 11 przy ul. Wojska Polskiego 9. Razem z PSP 11 i mieszczącym się również w tym samym obiekcie Gimnazjum nr 4, nowe LO utworzyło Zespól Szkól Ogólnokształcących nr 2. Dyrektorem został Janusz Zarzeczny.

3 września 1908 urodził się MARIAN BIENIAS (zm. 22.11.1969), organizator i dyrygent chóru w Stalowej Woli, działającego od czasów okupacji, zrzeszającego do 100 osób, znanego z wysokiego poziomu artystycznego.

5 września 1938 odbył się pierwszy wytop stali w Zakładach Południowych w Stalowej Woli.

9 września 1918 zmarł JÓZEF MĄCZKA (ur. 2.06.1888), poeta, legionista, urodzony w Zaleszanach.

10 września 1983 zmarł JÓZEF WOREK „ŻMUDA” (ur. 8.08.1919), aktor i reżyser teatru amatorskiego w Stalowej Woli; położył wielkie zasługi dla stalowowolskiej kultury.

17 września 1938 rozpoczął się rok szkolny w pierwszej szkole powszechnej wzniesionej w Stalowej Woli przy ul. O-N (od 1992 ul. Dmowskiego), organizowanej i kierowanej przez Wacława Górskiego. Jej kontynuatorka, dzisiejsza PSP nr 1, nosi imię tegoż pedagoga.

19 września 1938 rozpoczęła się nauka w nowo wzniesionym Państwowym Liceum i Gimnazjum nr 616 w Stalowej Woli przy ul. B-Y-S (od 1945 ul. Mickiewicza), zorganizowanym i kierowanym przez lwowskiego pedagoga, Witolda Habdank-Kossowskiego. Kontynuatorem tej szkoły jest stalowowolskie LO im. KEN.

25 września 2013 otwarto Bibliotekę Międzyuczelnianą przy ulicy Popiełuszki 10. W nowym gmachu znalazła siedzibę Miejska Biblioteka Publiczna, a następnie biblioteka stalowowolskiej filii KUL. Obiekt kosztował 20 mln zł, z czego większość pochodziła z funduszy Unii Europejskiej.

26 września 2008 Samorządowe Liceum Ogólnokształcące w Stalowej Woli otrzymało imię Cypriana Kamila Norwida.

28 września 1973 roku ukazało się rozporządzenie Rady Ministrów o utworzeniu powiatu Stalowa Wola. W związku z tym zlikwidowano powiat niżański. Do Stalowej Woli dołączono Rozwadów. Przeprowadzono także wybory do Rady Narodowej Miasta i Powiatu. Liczyła 89 członków, przy czym z terenu powiatu było 48 radnych, ze Stalowej Woli 41.

28 września 2018 otwarto nowoczesną halę sportową przy Samorządowym Liceum Ogólnokształcącym im. C.K. Norwida w Stalowej Woli, przy ul. Wojska Polskiego 9.

Pełne informacje

Lata 1793 - 2018

Miejsce Stalowa Wola

Autor oprac. AG

DOSTĘPNOŚĆ Można korzystać, podając źródło.