17 maja 2023

Wycieczki po Rozwadowie i Charzewicach w roku 2023

O maja do października 2023 r. zapraszamy na cykl bezpłatnych wycieczek po Rozwadowie i Charzewicach. Przewodnicy, którzy ukończyli kurs organizowany przez Miasto Stalowa Wola, Muzeum Regionalne w Stalowej Woli i Fundację Dionizego Garbacza Stalovianum, będą bezpłatnie oprowadzać wszystkich chętnych, ukazując ciekawe obiekty w Rozwadowie i opowiadając o ich dziejach.
Odnowiony Rozwadowski Rynek zachęca do zadawania pytań o przeszłość. Wycieczki będą świetną okazją do poszukiwania odpowiedzi. Przewodnicy podczas kolejnych spotkań opowiedzą m.in. o żydowskiej przeszłości miasteczka, o tradycjach kolejarskich Rozwadowa, ukażą piękno charzewickiego parku i jego mroczne tajemnice, a także przybliżą wiele ciekawych historii o dawnych mieszkańcach, pochowanych na rozwadowskiej nekropolii, która stanowi swoistą kronikę dziejów, nie tylko lokalnych.
Czas trwania każdej wycieczki to ok. 1,5-2 godziny. Wstęp wolny, nie trzeba wcześniej się zapisywać. Tematy i terminy przedstawiamy na załączonym plakacie.