31 października 2023

TO BYŁY WYCIECZKI…

Ile ciekawych miejsc jest w Rozwadowie i Charzewicach? Pewnie nie każdy się spodziewał, że tak wiele, jak pokazali to przewodnicy miejscy podczas tegorocznych wycieczek po mieście.
Od końca maja do połowy października 2023 roku nasi przewodnicy prawie w każdą niedzielę oprowadzali chętnych po Rozwadowie i Charzewicach. Odbyło się czternaście wycieczek. Zaangażowało się 20 przewodników, każdą wycieczkę oprowadzały po dwie osoby. Niektórzy oprowadzali raz, ale kilka osób prowadziło wycieczki więcej razy. Wycieczki były bezpłatne dla uczestników, przewodnicy ani organizatorzy także nie pobierali żadnego wynagrodzenia. W każdej wycieczce brało udział od 100 do 20 osób, łącznie to daje statystyczny wynik około 850, ale pamiętajmy, że część osób przychodziło wiele razy.
Okazało się, że dawne miasteczko Rozwadów budzi ciekawość mieszkańców Stalowej Woli. Na wycieczkach poruszano różne wątki z jego historii: dzieje kolejnych właścicieli, przeszłość związaną ze społecznością żydowską, rozwój kolejnictwa i status kolejarzy, okupacyjne losy mieszkańców, rolę klasztoru i kościoła farnego, ślady historii na cmentarzu. Można było zauważyć niedostrzegane na co dzień piękno niektórych budynków czy zabytkowych obiektów, poznać historyczne i przyrodnicze osobliwości parku charzewickiego, wysłuchać informacji i anegdot o bardziej lub mniej znanych mieszkańcach.
Co ciekawe, żadnej z wycieczek nie przeszkodziły warunki atmosferyczne. Upały przetrwaliśmy w cieniu drzew charzewickiego parku, w kościele parafialnym albo w kryptach klasztornych, a raz nawet na płycie Rynku i sąsiednich ulicach; deszcz padał raz, ale przed i po wycieczce, innym razem przenikliwy zimny wiatr stał się pretekstem, by spędzić trochę czasu wewnątrz odnowionego dworca kolejowego…
Przewodnikami byli absolwenci kursu, organizowanego przez Miasto Stalowa Wola, Muzeum Regionalne w Stalowej Woli i Fundację Stalovianum. Kurs miał już dwie edycje, obecnie trwa trzecia. Dotychczas wyszkolono 31 osób. Część z nich wyspecjalizowała się w tematach stalowowolskich, część w rozwadowskich i charzewickich, kilka osób zdobyło obie specjalizacje.
Dziękujemy wszystkim – przewodnikom i uczestnikom, za wspólne poznawanie naszego miasta podczas tych spacerów.
W przyszłym roku również planujemy bezpłatne wycieczki po mieście, nie tylko w obrębie Rozwadowa i Charzewic – chcemy też na nowo odkrywać Stalową Wolę. Wbrew pozorom, jest tu wiele interesujących i oryginalnych obiektów, niektóre nawet klasy europejskiej!