15 grudnia 2023

PRZEWODNICY MIEJSCY PO KOLEJNYM KURSIE

Za nami trzecia tura kursu na przewodnika po Stalowej Woli. Tak jak poprzednie, odbyła się dzięki wsparciu Prezydenta Miasta Lucjusza Nadbereżnego. Współorganizatorami były ponadto Muzeum Regionalne w Stalowej Woli i Fundacja Dionizego Garbacza Stalovianum. Zajęcia trwały od końca września do połowy grudnia 2023 r. Obejmowały wykłady, wycieczki i ćwiczenia z dykcji i ruchu.
Przeszkolono 20 osób, które poznawały wybrane tematy z dziejów Stalowej Woli w latach 1939-1989. Uczestnicy zwiedzali tereny dawnego KP HSW, cmentarz komunalny, kościół św. Floriana, obszar zabudowy socrealistycznej, Miejski Dom Kultury, bazylikę konkatedralną pw. MBKP, Muzeum Jana Pawła II i Solidarności, zapoznawali się z historią miasta w tym czasie i postaciami, które ją tworzyły. Na kursie przekazywali słuchaczom swoją wiedzę Dionizy Garbacz, Joanna Rybak, Marek Stańkowski, Marek Gruchota, Robert Piotrowski, Anna Garbacz. Jako uczestnik wydarzeń z lat 1980-1989 w Stalowej Woli spotkał się z kursantami Kazimierz Rostek. Ćwiczenia z dykcji i ruchu prowadził Grzegorz Prokop.
Od wiosny do jesieni 2024 r. w pogodne niedziele nowo wyszkoleni przewodnicy poprowadzą kolejne wycieczki po naszym mieście.