02 października 2023

KAFEJKA HISTORYCZNA ZAPRASZA NA FILM

Fundacja Dionizego Garbacza Stalovianum i Miejska Biblioteka Publiczna w Stalowej Woli zapraszają we wtorek, 10 października 2023 R., o godzinie 16.15 do Kafejki Historycznej na II piętrze Miejskiej Biblioteki Publicznej w Stalowej Woli, przy ul. Popiełuszki 10. Tym razem po raz pierwszy w Stalowej Woli pokazany zostanie film dokumentalny produkcji polsko-francuskiej: „W poszukiwaniu polskiego Schindlera”.
Film opowiada o działalności okupacyjnej doktora Eugeniusza S. Łazowskiego w Rozwadowie. Za scenariusz i reżyserię filmu odpowiada Barbara Necek. Obraz współfinansowali Narodowe Centrum Kultury, Fondation Pour La Memoire De La Shoah, Podkarpacki Regionalny Fundusz Filmowy oraz Urząd Miasta Stalowej Woli.
Po projekcji będzie czas na pytania i dyskusję przy kawie, a spotkanie poprowadzi Anna Garbacz. Spotykamy się tym razem na sali konferencyjnej MBP.
Przypominamy, że Kafejkę Historyczną w każdy drugi wtorek miesiąca otwierają Fundacja Dionizego Garbacza Stalovianum i Miejska Biblioteka Publiczna w Stalowej Woli. Jest tu miejsce dla każdego, kogo ciekawi historia miasta i regionu. Każdy miłośnik lokalnej historii jest mile widziany. Wstęp wolny.